Πλοήγηση στο νέο ενεργειακό τοπίο

Ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικό μετασχηματισμό, με νέους κανονισμούς που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Στη Renel Energy & Power Engineering, δεσμευόμαστε να σας ενημερώνουμε για αυτές τις αλλαγές και να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές τους.

Κατανόηση Net Metering και Net Billing

Για πολλά χρόνια, οι επιχειρήσεις μπορούσαν να αντισταθμίζουν την κατανάλωση ενέργειας τους με ηλιακή ενέργεια μέσω μιας διαδικασίας γνωστή ως Net Metering. Ενώ αυτό το σύστημα έχει αποδειχθεί ωφέλιμο, η ελληνική κυβέρνηση έχει εισαγάγει ένα νέο πλαίσιο: Net Billing.

Net Metering: Φανταστείτε το ως έναν διπλής κατεύθυνσης μετρητή που παρακολουθεί τόσο την ενέργεια που καταναλώνετε από το δίκτυο όσο και την ενέργεια που παράγουν οι ηλιακοί σας συλλέκτες. Οποιαδήποτε περίσσεια ενέργειας που παράγετε πιστώνεται στο λογαριασμό σας, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αργότερα.

Net Billing: Σε αυτό το σύστημα, εξακολουθείτε να επωφελείστε από την ενέργεια που παράγουν οι ηλιακοί σας συλλέκτες, αλλά αντί να λαμβάνετε πιστώσεις, πωλείτε την περίσσεια ενέργεια πίσω στο δίκτυο με βάση την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM Price).

Ποιες είναι οι αλλαγές για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας των εγκαταστάσεων κατανάλωσης για συμψηφισμό (Virtual Net-Billing).

Η περίσσεια ενέργεια, η οποία δεν μπορεί να συμψηφιστεί κατά τη στιγμή της παραγωγής της, θα εγχέεται στο δίκτυο και θα πληρώνεται με βάση την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM Price).

Η μέτρηση της παραχθείσας ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού παραγωγής, καθώς και της απορροφηθείσας και εγχυθείσας από και προς το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιείται από τον αρμόδιο Διαχειριστή, σε χρονικό διάστημα 15 λεπτών της ώρας.

Επομένως, απαιτείται ένα σύστημα τηλεμέτρησης για την καταγραφή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο της παραγωγής και έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού και της κατανάλωσης της παροχής προς συμψηφισμό.

Με το Net-Billing, κάθε σταθμός παραγωγής αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με τον μετρητή της εγκατάστασης κατανάλωσης, ενώ με το Virtual Net-Billing, κάθε σταθμός παραγωγής μπορεί να αντιστοιχίζεται με έναν ή περισσοτέρους μετρητές του αυτοπαραγωγού με εφαρμογή προκαθορισμένων ποσοστών επιμερισμού της ενέργειας σε κάθε εγκατάσταση κατανάλωσης.

Ο συνδυασμός ενός Φ/Β συστήματος Net-Billing με ένα σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) μεγιστοποιεί το όφελος για τον αυτοκαταναλωτή, καθώς επιτρέπει την αποθήκευση περίσσειας ενέργειας (ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας) η οποία υπερκαλύπτει τις καταναλώσεις του τις συγκεκριμένες ώρες.

Γιατί αυτό έχει σημασία για την επιχείρησή σας;

Μείωση κόστους: Και τα δύο συστήματα προσφέρουν σημαντική μείωση κόστους, αλλά τα συγκεκριμένα οφέλη εξαρτώνται από τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας της επιχείρησής σας και τις τοπικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενεργειακή Ανεξαρτησία: Παράγοντας τη δική σας ενέργεια, γίνεστε λιγότερο εξαρτημένοι από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και μπορείτε να προστατευτείτε από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος: Η ηλιακή ενέργεια είναι μια καθαρή και βιώσιμη πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση του ανθρακικού σας αποτυπώματος.

Οφέλη του Net-Billing:

  • Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας
  • Προστασία από τις διακυμάνσεις
  • Μείωση των εκπομπών CO2
  • Εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες Ενεργειακής Απόδοσης για τα Κτίρια έως το 2030
  • Ενίσχυση των κριτηρίων ESG
  • Άμεση απόσβεση της επένδυσης

Κατανόηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα συνεργατικό μοντέλο που επιτρέπει σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και άλλα οντότητες να συγκεντρωθούν για να παράγουν, καταναλώνουν και ανταλλάσσουν ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτές οι κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να μειώσουν το κόστος ενέργειας τους, να αυξήσουν τη βιωσιμότητα τους και να συμβάλουν σε ένα πιο ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα.

Οφέλη από την Εγγραφή σε μια Ενεργειακή Κοινότητα

  • Μείωση κόστους: Κοινοποιώντας πόρους και παράγοντας ενέργεια συλλογικά, οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας και ενδεχομένως χαμηλότερο κόστος ενέργειας.
  • Αυξημένος έλεγχος: Οι ενεργειακές κοινότητες δίνουν στις επιχειρήσεις μεγαλύτερο λόγο στο πώς παράγεται και καταναλώνεται η ενέργεια τους, ενισχύοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία.
  • Περιβαλλοντικός αντίκτυπος: Επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και να συμβάλουν σε έναν καθαρότερο, πιο υγιή πλανήτη.

Στη Renel, μπορούμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις σε:

  • Προσδιορισμό κατάλληλων κοινοτήτων: Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε ενεργειακές κοινότητες που ευθυγραμμίζονται με τους επιχειρηματικούς σας στόχους και αξίες.
  • Πλοήγηση στο Νομικό Πλαίσιο: Θα σας καθοδηγήσουμε μέσω των νομικών και κανονιστικών απαιτήσεων για την ένταξη ή τον σχηματισμό μιας ενεργειακής κοινότητας.
  • Ανάπτυξη Κοινοτικών Έργων: Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε και να υλοποιήσετε έργα ανανεώσιμης ενέργειας που ωφελούν την επιχείρησή σας και την κοινότητα.

Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα, προσφέροντας στις επιχειρήσεις έναν νέο τρόπο αξιοποίησης της ανανεώσιμης ενέργειας. Εντάσσοντας την επιχείρησή σας σε μια ενεργειακή κοινότητα, μπορείτε να συμβάλλετε σε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.


Αποθήκευση Ενέργειας

Όταν δεν είναι εφικτός ο ταυτοχρονισμός παραγωγής και κατανάλωσης, η βέλτιστη επιλογή είναι ο συνδυασμός ενός συστήματος net billing με μια μπαταρία. Η περίσσεια ενέργεια που παράγεται κατά τις ηλιόλουστες ώρες μπορεί να αποθηκευτεί στην μπαταρία και να χρησιμοποιηθεί όταν η ηλιακή ενέργεια είναι ανεπαρκής. Επιπλέον, από τον Ιούλιο του 2024, όταν η αποζημίωση θα βασίζεται στην αξία της κιλοβατώρας στο χρηματιστήριο ενέργειας, συνιστάται η χρήση μπαταριών για τη μεγιστοποίηση των κερδών από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με το σχήμα του net billing. Ιδανικά, η μπαταρία θα πρέπει να αποθηκεύει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις νυχτερινές ανάγκες της επιχείρησης, ενώ τα φωτοβολταϊκά μπορούν να φορτίσουν την μπαταρία κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες της κατανάλωσης. Η μέγιστη ένταση ρεύματος της συνολικής εγκατάστασης του καταναλωτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μέγιστη δυνατότητα φόρτισης της παροχής.

Net Billing ή Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό;

Οι πελάτες μας συχνά ρωτούν ποια είναι η καλύτερη επιλογή: το αυτόνομο φωτοβολταϊκό ή το φωτοβολταϊκό net billing. Η απάντηση εξαρτάται από την συγκεκριμένη περίπτωση και το προφίλ κατανάλωσης, αλλά σε αντίθεση με το net metering, το net billing είναι πιο κοντά στο αυτόνομο φωτοβολταϊκό, αρκεί να εγκατασταθεί μια μπαταρία. Ωστόσο, εάν μια μπαταρία (και μια μεγάλη μπαταρία σε αυτό) προστεθεί σε ένα σύστημα net billing, γίνεται αρκετά παρόμοιο με το αυτόνομο. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι υβριδικοί μετατροπείς που χρησιμοποιούνται στα συστήματα net billing δεν είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν εκτός δικτύου για μεγάλες περιόδους. Επομένως, εάν η αυτονομία και η τροφοδοσία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος είναι σημαντικές, το αυτόνομο φωτοβολταϊκό είναι η καλύτερη επιλογή.

Η Εμπειρία της Renel

Στη Renel, είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των αλλαγών. Η ομάδα των ειδικών μας μπορεί να σας βοηθήσει:

  • Βελτιστοποίηση του συστήματός σας: Σχεδιάστε ένα ηλιακό σύστημα που μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας και ελαχιστοποιεί το κόστος ενέργειας σας.
  • Υλοποίηση Αποθήκευσης Ενέργειας: Εξερευνήστε τα οφέλη των λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, για περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής σας ανεξαρτησίας.
  • Πλοήγηση στο Ρυθμιστικό Τοπίο: Μείνετε ενημερωμένοι για τους τελευταίους κανονισμούς και διασφαλίστε ότι το σύστημά σας συμμορφώνεται με όλα τα σχετικά πρότυπα.

Το Μέλλον της Ενέργειας

Το τοπίο της ενέργειας εξελίσσεται ραγδαία και οι επιχειρήσεις που υιοθετούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι έτοιμες να επωφεληθούν. Με την εμπειρία και τη δέσμευσή μας στην ικανοποίηση των πελατών, η Renel είναι ο αξιόπιστος συνεργάτης σας σε αυτό το ταξίδι.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε τους ενεργειακούς σας στόχους.